Koronavírus nám ukazuje ako sme spojení

16. marca 2020, Vladimir Böhm, Koronavírus

Na prelome roku 1990 sa pôvodné prepojenie vojenských počítačov rozširuje do novej verejnej siete, nazývanej internet. Celosvetové spojenie všetkých ľudí na zemi exponenciálne rastie. V roku 1996 bolo 55 miliónov užívateľov internetu a v roku 2010 už takmer dve miliardy. V dnešnej dobe by už bolo skôr možné počítať tých, ktorý pripojení nie sú. Svet sa stáva globálne prepojeným, ale to najdôležitejšie prepojenie zatiaľ chýba …

Sme prepojení a vzájomne závislí
Vďaka internetu a medzinárodnej doprave môžeme pohodlne sedieť doma v kresle a s minimálnou námahou objednať akýkoľvek tovar z druhej strany zemegule. Stačí pár krát kliknutí na tablete a rozbehne sa obrovský proces, do ktorého sú zapojené desiatky, možno stovky tisíc ľudí z celého sveta.

Ako príklad si môžeme zobrať kúpe mobilného telefónu z Číny. Stovky ľudí pracovali na jeho vývoji a výrobe, aby vznikol prístroj, ktorý naplní moji túžbu po novej modernej hračke. Ďalšie stovky ľudí sa podieľa na preprave v špedičných firmách, ktorý musia použiť leteckú, lodnú a automobilovú dopravu. Tieto firmy potrebujú niekde nakúpiť lietadlá, autá na ktorých výrobe sa podieľa ďalší státisíce ľudí. Pre všetkých z nich je potrebné zabezpečiť stravu, bývanie, zdravotnú starostlivosť, takže vo výsledku, aby u nás doma zazvonil poštár s malou krabičkou, ktorá ma poteší, tak som zamestnal časť obyvateľstva niekoľkých svetadielov. Čo sa stane, keď jedna časť systému vypadne?

Domino efekt
Keď sme ako deti hrali domino, stačilo ťuknúť do jednej kocky a padá jedna za druhou, nič neostane. Presne toto je odraz nášho vzájomného prepojenia v ľudskej spoločnosti. Sila našej spoločnosti je závislá na akékoľvek kocke, symbolizujúc časť reťazca, štátu, človeka. Príroda nám čím ďalej viac demonštruje pomocou ukážky negatívneho spojenia, napríklad skrze vírusy, ako veľmi sme vzájomne prepojení.

Spojenie musí byť komplexné, nielen ho využívať, ale aj podporovať
Naše spojenie je na úrovni internet, medzinárodnej logistiky, dopravy, komunikácie, zdieľania. To je presne to, k čomu nás príroda vyzýva a čo nám umožňuje, aby sme robili – využívali vzájomné výhody spojenia v prospech všetkých.

V budovaní vyššie uvedených moderných prepojení, sme zabudli na tú najdôležitejšiu časť. Budovať skutočné prepojenie ľudí, sŕdc a ľudskosti. Nejde na jednu stranu využívať spojenie celého sveta len pre svoj benefit. Kúpiť napríklad telefón a potom sa zamknúť vo svojom dome, vo svojej izbe a nestarať sa o to, čo sa deje v spoločnosti a vo svete.

Vo chvíli, keď využívame celý svet pre naše potreby, sme zaň tiež zodpovedný. Preto musíme opustiť steny našich domov a zaujímať sa, ako môžeme byť prospešní spoločnosti, v ktorej žijeme, svetu z ktorého čerpáme. Každý máme rozličné vlastnosti a tie môžeme použiť pre vytvorenie pozitívneho prepojenia s ostatnými a ovplyvnenie toho, čo sa v spoločnosti deje.