Ako budovať rodinu a manželstvo – základné princípy pre úspešný vzťah

11. mája 2020, Vladimir Böhm, vzťahy muž a žena

Každý z nás v živote riešil partnerské vzťahy a hľadá či hľadal ideálneho partnera pre svoj život. Prichádza prvý partner, druhý, tretí … Neskôr prvý manžel (ka), druhý manžel (ka) a stále to pokračuje dokola.

Roky pribúdajú, niekto rezignuje a je radšej sám, niekto žije vedľa partnera, ale vzťah sa premení skôr ako v budovanie partnerského spolužitia a podpory do tichého mlčania a prebývanie so susedom v jednom dome.

Kde je problém? Napísané tisíce kníh o vzťahoch, veľa názorov a rád od psychológov a rovnako počet rozvodov a rozchodov neustále vzrastá. Prečo? Problém je naše ego. Ego, program ktorý je v každom z nás, ktorý obmedzuje naše vnímanie a hľadá prospech len pre seba.

Preto každý vzťah ktorý je založený na tom, že sa človek zaujíma iba o seba, svoje záujmy a potreby je odsúdený k zániku, alebo k premene do formy spoločného ubytovania.

Naše egoistické správanie je priamo proti princípom prírody. Príroda funguje v harmónii ako jeden celok a každý prvok prírody podporuje ten druhý. Preto sa naše vzťahy rozpadajú, pretože každý sa zaujíma len o seba a svoje naplnenie.

Ako z toho von?

1) Neprerábať partnera
Každý z nás je nejaký a dostal do vienka určité vlastnosti. Musíme sa naučiť druhého rešpektovať, dopĺňať, nie sa ho snažiť prerobiť aby robil veci a správal sa podľa toho ako chcem ja pre môj vlastný prospech.

2) Budovať spoločný vzťah – zaujímať sa o potreby druhého
To čo je dôležité pre partnera, sa musí stať dôležitým aj pre mňa. Máme možnosť začať sa skutočne zaujímať o druhého, vyjsť sa záujmu len o seba a pre seba, ale snažiť sa naplniť potreby druhého tak ako napĺňam svoje vlastné. Kúsok po kúsku budovať spoločné.

Pár dôležitých poznámok k vzťahom
Každá je na samostatný článok – ak vás niektoré z tém zaujme, napíšte do komentára a napíšem článok či natočím video.
– Na budovanie vzťahu musia byť vždy dvaja, jeden to nestrhne
– Ideálny partner neexistuje, ale existuje ideálny vzťah
– Čím väčšie rozdiely medzi partnermi, tým väčší potenciál k fungujúcemu vzťahu