Kde je naša slobodná vôľa?

7. júna 2020, Vladimir Böhm, spoločnosť

Čo sme ako ľudstvo ešte nevyskúšali? Mali sme kráľov, cisárov, vládcov, tyranov, premiérov aj prezidentov. Vyskúšali sme komunizmus, kapitalizmus, nacizmus, socializmus, liberalizmus i demokraciu. A čo je výsledkom všetkých týchto pokusov?

Zničená planéta, ekologické katastrofy, finančné a vládne krízy a hladujúci ľudia nielen v rozvojových krajinách. Aj sme pokročili? Áno, ak hovoríme pokrok tomu, že ľudia vo vyspelých krajinách sedia doma zamknutí za dverami s rúškom na ústach, pripojení k internetu a majú strach vyjsť von, potom sme teda pokročili, ale kam?

Pomáhali nám lídri, psychológovia, psychiatri, dokonca sme začali aj meditovať a snažili sa byť duchovní, ale skrátka nič z toho nepomohlo, prečo?

Nemáme kontrolu nad našimi životmi a slepo sa rozvíjame pod tlakom nášho ega. To chce viac a viac pre seba a na úkor ostatných. Dokonca sme si toho aj vedomí, že vývoj nám cez ego ubližuje, ale nemôžeme si pomôcť, neustále pokračujeme v zabehaných koľajach. Všetky pokusy o nápravu ega stroskotali. Ego, teda negatívnu silu v nás egom nepotlačíme. Je to, ako by sme sa pokúšali horiaci benzín hasiť ďalším benzínom.

Máme jedinú šancu, teda slobodnú voľbu obrátiť sa k rozvíjaniu pozitívnej sily. Pozitívna sila sa však nenachádza v nás samotných, nachádza sa v prírode, v systéme okolo nás. Preto príroda dokáže postupne napraviť akékoľvek ekologické katastrofy, ktoré človek spôsobil, späť do pôvodného harmonického a fungujúceho stavu. Ako funguje táto pozitívna sila prírody?

Funguje na princípe prepojenia všetkých jej častí: kamennej, rastlinnej a živočíšnej do jedného harmonického celku, keď každý prvok je zapojený a prospieva tomuto celku, prírode. Tak sa rozvíja pozitívna sila okolo nás.

Naše životy, sociálne väzby a spoločnosť je teraz postavená na negatívnom egoistickom (sebeckom) základe, a preto ľudstvo trpí. Naša slobodná voľba je práve v tom, začať alebo nezačať, vytvárať vzťahy a celú spoločnosť, nie na egoisticky oddeľujúcom princípe, ale na pozitívnych princípoch spojenia, podľa zákonov prírody. Namiesto seba, egoistického záujmu o seba a pre seba, mať záujem o druhých, o prospech ostatných ľudí.

Vo chvíli, keď začneme vytvárať pozitívne vzťahy medzi ľuďmi, dôjde k náprave všetkých súčasných katastrof a utrpenia, ktoré sú dôsledkom nášho vlastného sebeckého správania. V tom je naša slobodná vôľa, ktorú každú sekundu každý z nás robí.