Založ si blog

Koronavirus čomu nás učí a je mu za čo ďakovať?

obrázok voľne k šíreniu pochádza s https://pixabay.com/sk/

Kto by si pred pár týždňami pomyslel, že nejaký zmutovaný chrípkový vírus, a ešte ku všetkému nie výhradne smrteľný, dokáže paralyzovať takmer celý svet. Príroda nám dala jasnú lekciu. Máme za čo byť, vo všetkej tej hrôze, koronavírusu vďační?

Za necelé tri mesiace dokázal koronavírus paralyzovať leteckú dopravu na celom svete, otriasť akciovými trhmi, uzavrieť školy, zrušiť športové a spoločenské stretnutia a mnoho ďalšieho. Čomu nás týmto chce príroda naučiť, čo nám chce ukázať?

Lekcia vzájomnej zodpovednosti
Môžeme povedať, že mierne bolestnou cestou, čo teraz priebeh tejto epidémie je, nám príroda ukazuje, ako sme vzájomne prepojení a na sebe závislí. Nie je to nejaký vírus v Číne, ktorý sa nás „netýka“, ale je to vírus šíriaci sa z Číny, ktorý vďaka nášmu prepojeniu môže zajtra zabíjať kdekoľvek na svete. Napríklad aj v našom meste. A to už zrazu každý zbystrí, pretože to už sa naozaj týka aj nás.

Vztýčený prst prírody
Celé desaťročia sme upozorňovaní na škody, ktoré našej domovskej planéte spôsobujeme nadmernou spotrebou, chamtivosťou, bezohľadným čerpaním prírodných zdrojov, bezúčelovým nákupným šialenstvom a nezmyselnou spotrebou. Naše bezohľadné správanie k planéte, k ľuďom vo svojom okolí, k ostatným národom dospelo do bodu objavenia sa koronavírusu. Stav podobný situácii, keď rodičia hrozia dieťaťu a robia na neho: „Tytyty, keď neprestaneš, tak uvidíš.“

Žiadne cestovanie po svete, žiadne nákupné šialenstvo, žiadne športové či kultúrne podujatia. Budeme zavretí vo svojich domovoch a donútení opustiť všetky naše nezmyselné a rozmarné priania, pretože inak už pôjde o život. Možno sa nám to nezdá, ale v skutočnosti je na nás príroda s týmto typom vírusu veľmi mierna, zatiaľ len vztýčila prst a pohrozila. Ďalšie epidémie môžu mať oveľa drastickejší priebeh.

Čo musíme zmeniť
Svet, v ktorom žijeme, má základ v odraze nášho egocentrického prístupu. Každý chce získať viac a viac sám pre seba a na úkor druhých. Môžeme sa snažiť vymeniť fosílne palivá za ekologické, obnoviteľné zdroje a vykonať mnoho ďalších dobrých krokov, ale v skutočnosti to v konečnom výsledku ničomu nepomôže. Zmena, ktorú musíme vykonať, je v každom z nás, zmena prístupu k ostatným ľuďom. Musíme rozvíjať ohľaduplnosť a spoločenskú zodpovednosť. Potom sa napraví aj svet, ktorý zrkadlovo odrazí do fyzickej reality obraz zmeny nášho prístupu.

Je napísané mudrci: „Tí, ktorí zasejú vietor, zožnú búrku“. Ak konáme egoisticky, zbierame ako teraz mnohonásobne horšie dôsledky nášho prístupu. Preto sa musíme zmeniť a zasiať každý z nás do spoločnosti ohľaduplnosť, vzájomnú starostlivosť a zodpovednosť. Tak, ako pristupujeme k svojej rodine, sa musíme správať aj k druhým ľuďom. Potom miesto vírusov, ktoré „zbierame“ teraz, príde nový stav, skutočný život v harmónii, bohatstva na všetkých úrovniach a pre všetkých, a to všetko bez utrpenia a pohrôm.

Máme možnosť využiť jednu z posledných šancí, ktoré možno označiť za mierne
Až dospejeme do štádia núteného pobytu v domácom prostredí, bude čas premýšľať o skutočnej podstate a vplyvu našich činov. Prečo robíme vo svojich životoch to, čo robíme? Je to dôležité a v prospech celej spoločnosti? Dostávame šancu začať myslieť a konať zodpovednejšie voči planéte a celému ľudstvu, teda na princípe „menej pre seba a o mne“, ale o to viac o druhých ľuďoch, o ľudskosti, o reciprocite a o kvalite nášho prepojenia s každým človekom.

Extrémne horúčavy v Európe – môžu za ne skleníkové plyny?

31.07.2022

Francúzsko na juhozápade hlási až 42,6 stupňa Celzia. Požiar v Španielsku už zničil 25 000 hektárov porastu a ďalší požiar je hlásený aj v nemeckom národnom parku Saské Švajčiarsko. Chorvátska Istria obmedzuje množstvo vody, ktorá je k dispozícii pre turistov a na údržbu verejných priestranstiev. Zoznam účinkov extrémnych horúčav a účet za ne by mohol ešte dlho [...]

Zbaviť sa závislosti na plyne nepomôže

24.07.2022

Ako sa zbaviť závislosti na ruskom plyne a ako ho nahradiť? Táto téma zamestnáva politikov v celej Európe. Všetko, čo je ruské, dostalo nálepku zakázané, odmietnuté, odstrihnuté, vzdialené. Stručne povedané – dať jasne najavo, že vojna je neprijateľná. Na jednej strane je logickým a správnym krokom, že nechceme ekonomicky podporovať krajinu, ktorá vyvolá vojenský [...]

Dva milióny za fotografie s pávom

07.02.2022

Túžba byť poriadne vidieť na sociálnych sieťach už nie je len cieľom mladej generácie influencerov, technologických alebo obchodných spoločností, ale aj vlády a jej úradníkov. Čo sa však stane, keď česká vláda zaplatí takmer dva milióny za fotografie ministra s pávom v rámci PR na sociálnych sieťach? Úsmev, ale hlavne zdesenie bežných ľudí a celej politickej [...]

Tádž Mahal, mReportér

Jeden z novodobých divov sveta, ktorý stavali viac ako dvadsať rokov. Majestátna stavba je považovaná za symbol Indie

19.03.2024 05:00

Nášmu mReportérovi sa podarilo zachytiť pekné zábery priamo z Indie.

pellegrini, korčok

Čo sa dialo po prvom dueli prezidentských kandidátov: Korčok hovoril o čudnej kampani, Pellegrini sa porovnával s Bidenom

19.03.2024 00:51

Pravda sledovala zákulisie prvej debaty dvoch najpopulárnejších uchádzačov o prezidentský post

Izrael / Tunel / Hamas /

Zástupca šéfa ozbrojeného krídla Hamasu je podľa USA po smrti

18.03.2024 23:29

Biely dom potvrdil smrť tretieho muža Hamasu Marwána Ísu.

pellegrini

Pellegrini o prezidentskej kampani: Očakáva od Matoviča podpásový útok?

18.03.2024 22:54

A ako vníma, že nedostal podporu od koaličného partnera SNS?

Vladimir Böhm

Vladimír je študentom medzinárodnej akadémii Bnei Baruch kabacademy.eu/cz/ , ktorá sa zaoberá autentickou kabalou - vedou o spájaní sa ľudí medzi sebou, ktorá rozkrýva odpoveď na otázku ,,Čo je zmyslom života" a ako to dosiahnuť... Publikuje články a videá s interpretáciou aktuálnych udalostí vo svete prostredníctvom prírodných zákonov. Viac o Vladimírovi nájdete tu vladimirbohm.cz/.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 87
Celková čítanosť: 219673x
Priemerná čítanosť článkov: 2525x

Autor blogu