Založ si blog

Ako sa nerozvést, aneb skutočné tajomstvo manželstva?

obrázok voľne k šíreniu pochádza s https://pixabay.com/sk/

Podľa štatistík bolo v SK v roku 2019 uzavrelo 31 177 manželstiev a zároveň predchádzajúcom roku došlo k 9 500 rozvodom. Prečo sa takmer tretina manželstiev rozpadá a čo stojí za rozvodmi?

Zamilovanosť a s ňou spojená eufória a ostatné príjemné stavy sú vratký základ pre vznik manželstva. Čo sa totiž stane, keď prvotné vzplanutie a opojenie vyprchá alebo sa zmenia životné priority u niektorého z partnerov?

Potom prichádza nárast ega, odhalenie vzájomných rozdielov, ako sa partneri začnú navzájom spoznávať. Skrátka im z očí spadnú ružové okuliare.

K slovu sa dostáva presadzovania vlastných záujmov, často na úkor toho druhého. Jeden chce to, druhý ono a keď si vzájomne túžby nenaplnia, tak pozri štatistiky vyššie dochádza k rozvodu. Nie je totiž nič jednoduchšie než sa rozviesť a začať hľadať niekoho vhodnejšieho, kto mi dá presne, to čo vo vzťahu chcem mať. A tak človek môže vystriedať niekoľko vzťahov či manželstiev s rovnakým scenárom a hlavne rovnakým koncom. Ale opustiť spojenie – rodinu je správanie proti prírode.

Skutočný význam sobáša, teda vstup do manželstva, má duchovný koreň. Je to ako uzavretie zmluvy medzi mužom a ženou o vzájomnej záruke. Významom tejto záruky, ktorú dávajú jeden druhému, je dohoda, že manželstvo, nech prídu akékoľvek problémy, neopustia a uzatvárajú ho za účelom vybudovania rodiny.

Sobáš a jeho význam je dôležitý práve pre dobu, keď opadne zamilovanosť, povznesená nálada, rozpustia sa predstavy o ideálnom spolužití a prichádzajú všedné, každodenné starosti. V tú chvíľu je správny čas vytiahnuť sobášny list, svadobné fotky a pripomenúť si onú záruku, ktorá bola sobášom vytvorená. Potom sa manželia musia povzniesť nad rozdiely medzi sebou a pracovať na udržaní a fungovaní rodiny s maximálnym úsilím.

Už v skorších dobách ľudia vedeli a ctili, že rodina je základnou životnou hodnotou. Je to základné a najdôležitejšie vzťahová bunka tu na zemi, v ktorej zo vzťahu medzi mužom a ženou vzíde dieťa. Tým sa z obyčajného vzťahu stane rodina. Ak sa podarí v manželstve prekonať všetky prekážky a manželia sa budú snažiť o vytvorenie skutočného spojenia medzi sebou, je mudrcmi povedané: „Medzi mužom a ženou sa odhalí božstvo“.

Ak rešpektujú manželia skutočný význam manželstva a vzájomnej záruky a rozhodli sa nikdy rodinu neopustiť, potom môže byť úspešne naplnený princíp prírody – mať rodinu a vychovať deti. Predpokladom na dosiahnutie cieľa tejto cesty je vzájomná pomoc, podpora a pripravenosť budovať svoj vzťah na ústupkoch.

Potom je veľká šanca na zachovanie manželstva, úspešné vychovanie detí skrze funkčnú rodinu a dosiahnutie duchovného postupu skrze spojenie muža a ženy.

Extrémne horúčavy v Európe – môžu za ne skleníkové plyny?

31.07.2022

Francúzsko na juhozápade hlási až 42,6 stupňa Celzia. Požiar v Španielsku už zničil 25 000 hektárov porastu a ďalší požiar je hlásený aj v nemeckom národnom parku Saské Švajčiarsko. Chorvátska Istria obmedzuje množstvo vody, ktorá je k dispozícii pre turistov a na údržbu verejných priestranstiev. Zoznam účinkov extrémnych horúčav a účet za ne by mohol ešte dlho [...]

Zbaviť sa závislosti na plyne nepomôže

24.07.2022

Ako sa zbaviť závislosti na ruskom plyne a ako ho nahradiť? Táto téma zamestnáva politikov v celej Európe. Všetko, čo je ruské, dostalo nálepku zakázané, odmietnuté, odstrihnuté, vzdialené. Stručne povedané – dať jasne najavo, že vojna je neprijateľná. Na jednej strane je logickým a správnym krokom, že nechceme ekonomicky podporovať krajinu, ktorá vyvolá vojenský [...]

Dva milióny za fotografie s pávom

07.02.2022

Túžba byť poriadne vidieť na sociálnych sieťach už nie je len cieľom mladej generácie influencerov, technologických alebo obchodných spoločností, ale aj vlády a jej úradníkov. Čo sa však stane, keď česká vláda zaplatí takmer dva milióny za fotografie ministra s pávom v rámci PR na sociálnych sieťach? Úsmev, ale hlavne zdesenie bežných ľudí a celej politickej [...]

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.

Izrael Palestína Hamas Vojna humanitárna pomoc

Súdny dvor nariadil Izraelu, aby nebránil humanitárnej pomoci smerujúcej do Gazy

28.03.2024 21:38

Hlavný súdny orgán OSN reagoval na podnety Juhoafrickej republiky. Tá obvinila Izrael z genocídy.

Tragická nehoda slovenského autobusu v Chorvátsku.

Autobus v JAR sa zrútil z mosta, zahynulo 45 cestujúcich

28.03.2024 21:15

Nehodu prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

SR Strážske Počasie Búrka KEX

Nie všade sa sviatky začnú prívetivým počasím, platí aj druhá najvyššia výstraha

28.03.2024 20:13

Vietor môže dosahovať priemernú rýchlosť do 105 kilometrov za hodinu.

Vladimir Böhm

Vladimír je študentom medzinárodnej akadémii Bnei Baruch kabacademy.eu/cz/ , ktorá sa zaoberá autentickou kabalou - vedou o spájaní sa ľudí medzi sebou, ktorá rozkrýva odpoveď na otázku ,,Čo je zmyslom života" a ako to dosiahnuť... Publikuje články a videá s interpretáciou aktuálnych udalostí vo svete prostredníctvom prírodných zákonov. Viac o Vladimírovi nájdete tu vladimirbohm.cz/.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 87
Celková čítanosť: 219863x
Priemerná čítanosť článkov: 2527x

Autor blogu