Založ si blog

Ako budovať rodinu a manželstvo – základné princípy pre úspešný vzťah

Každý z nás v živote riešil partnerské vzťahy a hľadá či hľadal ideálneho partnera pre svoj život. Prichádza prvý partner, druhý, tretí … Neskôr prvý manžel (ka), druhý manžel (ka) a stále to pokračuje dokola.

Roky pribúdajú, niekto rezignuje a je radšej sám, niekto žije vedľa partnera, ale vzťah sa premení skôr ako v budovanie partnerského spolužitia a podpory do tichého mlčania a prebývanie so susedom v jednom dome.

Kde je problém? Napísané tisíce kníh o vzťahoch, veľa názorov a rád od psychológov a rovnako počet rozvodov a rozchodov neustále vzrastá. Prečo? Problém je naše ego. Ego, program ktorý je v každom z nás, ktorý obmedzuje naše vnímanie a hľadá prospech len pre seba.

Preto každý vzťah ktorý je založený na tom, že sa človek zaujíma iba o seba, svoje záujmy a potreby je odsúdený k zániku, alebo k premene do formy spoločného ubytovania.

Naše egoistické správanie je priamo proti princípom prírody. Príroda funguje v harmónii ako jeden celok a každý prvok prírody podporuje ten druhý. Preto sa naše vzťahy rozpadajú, pretože každý sa zaujíma len o seba a svoje naplnenie.

Ako z toho von?

1) Neprerábať partnera
Každý z nás je nejaký a dostal do vienka určité vlastnosti. Musíme sa naučiť druhého rešpektovať, dopĺňať, nie sa ho snažiť prerobiť aby robil veci a správal sa podľa toho ako chcem ja pre môj vlastný prospech.

2) Budovať spoločný vzťah – zaujímať sa o potreby druhého
To čo je dôležité pre partnera, sa musí stať dôležitým aj pre mňa. Máme možnosť začať sa skutočne zaujímať o druhého, vyjsť sa záujmu len o seba a pre seba, ale snažiť sa naplniť potreby druhého tak ako napĺňam svoje vlastné. Kúsok po kúsku budovať spoločné.

Pár dôležitých poznámok k vzťahom
Každá je na samostatný článok – ak vás niektoré z tém zaujme, napíšte do komentára a napíšem článok či natočím video.
– Na budovanie vzťahu musia byť vždy dvaja, jeden to nestrhne
– Ideálny partner neexistuje, ale existuje ideálny vzťah
– Čím väčšie rozdiely medzi partnermi, tým väčší potenciál k fungujúcemu vzťahu

To se mám ještě ve čtyřiceti bát “Co mi na to řeknou rodiče?

05.06.2024

Tento týden jsme na konzultaci během pobytu ve tmě, řešili téma, které není vůbec neobvyklé. Martin ve svých čtyřiceti letech žije téměř spokojený život. Má práci, rodinu, své záliby a jediné, co mu přináší v životě starosti a stres, jsou pravidelné týdenní setkání s jeho rodiči. Každou sobotu bere svoji ženu a děti a jedou na rodinný sobotní oběd. Už [...]

otázka: Můj muž se nezajímá o duchovno. Mám si najít jiného?

01.05.2024

Otázka, kterou jsem dnes dostal od jedné účastnice na pobytu ve tmě, se docela často opakuje a přichází od žen, které jsou určitým způsobem aktivní na duchovní cestě. Objevuje se v různých podobách, ale má stejnou podstatu: „Můj muž se nezajímá o duchovno, ale jen o peníze a materiální věci. Vůbec si nerozumíme a pořád se hádáme. Mám se s ním rozejít a [...]

Extrémne horúčavy v Európe – môžu za ne skleníkové plyny?

31.07.2022

Francúzsko na juhozápade hlási až 42,6 stupňa Celzia. Požiar v Španielsku už zničil 25 000 hektárov porastu a ďalší požiar je hlásený aj v nemeckom národnom parku Saské Švajčiarsko. Chorvátska Istria obmedzuje množstvo vody, ktorá je k dispozícii pre turistov a na údržbu verejných priestranstiev. Zoznam účinkov extrémnych horúčav a účet za ne by mohol ešte dlho [...]

zelenskyj, summit, švajčiarsko, ukrajina,

Zelenskyj: Keby Rusko malo záujem o mier, nebola by žiadna vojna

15.06.2024 20:45, aktualizované: 21:35

Na mierovom summite o Ukrajine vo Švajčiarsku sa zúčastňuje viac ako 90 krajín a osem medzinárodných organizácií.

francúzsko, Protest, krajná pravica

Desaťtisíce Francúzov protestovali proti krajnej pravici, môže vyhrať predčasné voľby

15.06.2024 19:53

Francúzsky prezident Macron vyhlásil predčasné voľby po neúspechu svojho centristického tábora v minulotýždňových eurovoľbách.

žilina, polícia,

Otrasný nález. V meste Rajec našli bezvládne telo novorodenca

15.06.2024 19:14, aktualizované: 20:20

Stať sa tak malo vedľa materskej škôlky.

Peter Pellegrini, inaugurácia

Bude Pellegrini nadstranícky? Bude z neho skôr Gašparovič než Kováč, hovoria odborníci. Podporu koalície ešte bude potrebovať

15.06.2024 19:00

Politológovia nepredpokladajú, že sa Pellegrini voči vláde bude vymedzovať. Podporu koalície ešte bude potrebovať pri prípadnej opätovnej kandidatúre. Môže však prekvapiť.

Vladimir Böhm

Buduji Místo v srdci pro Pobyty ve tmě a Osobní rozvoj. mistovsrdci.cz Věnuji se tématům: Posílení sebevědomí, Poslání a seberealizaci člověka, Smyslu života. osobnirozvoj.mistovsrdci.cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 89
Celková čítanosť: 223526x
Priemerná čítanosť článkov: 2512x

Autor blogu