Založ si blog

Prečo deti nechcú chodiť do školy a pohŕdajú učiteľmi?

Ak máte dieťa, zrejme ste si tiež prežili nasledujúci príbeh. Budúci prváčik plný očakávania, radosti a túžby na túto významnú životnú udalosť nastupuje do školy. V prvej triede, druhej a možno ešte v tretej nadšenie vydrží a potom sa vytráca. V ďalších ročníkoch prichádza nielen nechuť a sklamanie, ale všetko sa stupňuje a väčšina detí cíti odpor a nenávisť ku škole, postupne pohŕda aj učiteľmi. Prečo je tomu tak?

Dnes škola miesto inšpirácie k novému núti do starých konceptov

Dieťa sadá do školských lavíc a učitelia deťom nútia študijné rámce, ktoré ich v dnešnej dobe absolútne nezaujímajú a nie sú pre nich atraktívne. Deti vedia ovládať a rozumejú technike veľakrát lepšie ako dospelí ľudia. Orientujú sa v najmodernejších technológiách pre komunikáciu, v zdieľaniach a vyhľadávania informácií na internete. Ako od nich teda môžeme očakávať, že sa budú chcieť učiť nepotrebné alebo vecí z minulosti?

Učitelia musia veľakrát učiť starú a nepotrebnú látku, dávajú deťom úlohy, ktoré ich len obmedzujú a následne nemajú praktické využitie. Preto učiteľ nie je príkladom a autoritou, ktorá inšpiruje a vedie, ale človekom, ktorý ich obmedzuje a núti do toho, čo nechcú. Reakcia detí dlho nenechá čakať. Začína sa to s prejavmi neúcty k učiteľom, prerastajúcimi sa posmechom a končiaci veľakrát agresiou voči nim.

Úloha učiteľa je v spoločnosti kľúčová a mala by byť veľmi cenená a vyzdvihovaná. Učiteľ by mal byť pre deti vzorom a inšpiráciou, ale to sa nestane skôr, než bude učiteľom umožnené ponúknuť deťom atraktívnou formou to, čo je pre život kľúčové a potrebné.

Najdôležitejšia hodnota spoločnosti

Školský systém musí byť založený na najdôležitejšej hodnote pre spoločnosť a tou je náuka, ako vytvárať správne medziľudské vzťahy. To je jediná kľúčová oblasť, ktorá sa musí v školách učiť a rozvíjať. Vychovávať a viesť, prečo je dôležité sa k druhým ľuďom správať rovnako pekne ako k členom vlastnej rodiny.

Vysvetliť, že úspech celej spoločnosti a potom aj jednotlivcov je založený práve na správne vybudovaných medziľudských vzťahoch. Učiť deti spoluprácu a výhody plynúce z nej na miesto učenia ich konkurencieschopnosti. Vysvetľovať, prečo sa starať o druhé miesto presadzovania si vlastných záujmov. Toto by malo byť hlavným poslaním školy v dnešnej dobe. Koľko je dva plus dva, aké je najväčšie mesto sveta, čo sa stalo v druhej svetovej vojne – to všetko je bonus, ktorý je k tejto základnej výučbe a kameňom správneho rozvoja spoločnosti potom samozrejme treba pridať.

Škola rozhoduje o vývoji spoločnosti

Ak deťom dáme správne Vo tom, ako vytvárať medziľudské vzťahy na miesto využívania jeden druhého, ako je tomu v súčasnosti, potom máme šancu na postupnú zmenu spoločnosti k lepšiemu. Ak im nedáme vzdelanie o správnom spojení medzi ľuďmi, ale dáme im znalosti chémie, potom ako dospelí budú vytvárať chemické zbrane. Ak im dáme znalosti ekonomiky bez vytvorenia pocitu a náuky o spoločenskej zodpovednosti, potom sa budú zaujímať primárne o to, ako sa mať lepšie na úkor ostatných a ako sa stať bohatými.

Keď sa pozrieme na vývoj v spoločnosti, určite sa zhodneme, že je čas na zmenu. Zmena musí začať práve zo školských lavíc pre najmenších. My starší sa musíme tieto princípy tiež doučiť formou internetových kurzov a vysielania. Skrátka do školských lavíc a učiť sa vytvárať správne medziľudské vzťahy musíme všetci, aby sme zvládli výzvy, ktorým v dnešnej dobe čelíme.

 

Extrémne horúčavy v Európe – môžu za ne skleníkové plyny?

31.07.2022

Francúzsko na juhozápade hlási až 42,6 stupňa Celzia. Požiar v Španielsku už zničil 25 000 hektárov porastu a ďalší požiar je hlásený aj v nemeckom národnom parku Saské Švajčiarsko. Chorvátska Istria obmedzuje množstvo vody, ktorá je k dispozícii pre turistov a na údržbu verejných priestranstiev. Zoznam účinkov extrémnych horúčav a účet za ne by mohol ešte dlho [...]

Zbaviť sa závislosti na plyne nepomôže

24.07.2022

Ako sa zbaviť závislosti na ruskom plyne a ako ho nahradiť? Táto téma zamestnáva politikov v celej Európe. Všetko, čo je ruské, dostalo nálepku zakázané, odmietnuté, odstrihnuté, vzdialené. Stručne povedané – dať jasne najavo, že vojna je neprijateľná. Na jednej strane je logickým a správnym krokom, že nechceme ekonomicky podporovať krajinu, ktorá vyvolá vojenský [...]

Dva milióny za fotografie s pávom

07.02.2022

Túžba byť poriadne vidieť na sociálnych sieťach už nie je len cieľom mladej generácie influencerov, technologických alebo obchodných spoločností, ale aj vlády a jej úradníkov. Čo sa však stane, keď česká vláda zaplatí takmer dva milióny za fotografie ministra s pávom v rámci PR na sociálnych sieťach? Úsmev, ale hlavne zdesenie bežných ľudí a celej politickej [...]

jazierko, záhradné jazierko, zima, mráz

SHMÚ: Na celom Slovensku sa v noci môže vyskytnúť prízemný mráz

25.04.2024 17:18

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahu prvého stupňa.

kvet, strom, sneh, úroda, mrazy

Mrazy v Česku boli pre ovocinárov fatálne. Mnohí hlásia stopercentnú škodu

25.04.2024 16:52

Hovorí sa o najhoršej situácii za posledných sto rokov. Odhadom už bolo zničených približne 100 000 ton ovocia.

SIS / Slovenská informačná služba /

Slovensko dostáva už len filtrované informácie od tajných služieb, tvrdí Galko. Gašpar to označil za hoax

25.04.2024 16:16

Poslanec Tibor Gašpar dodal, že výmeny informácií na úrovni spravodajských služieb nie sú verejné veci.

harvey Weinstein

Súd zrušil odsúdenie Weinsteina za sexuálne delikty, začne sa nový proces

25.04.2024 16:02, aktualizované: 16:09

Na slobodu sa 72-ročný Weinstein podľa CNN nedostane.

Vladimir Böhm

Vladimír je študentom medzinárodnej akadémii Bnei Baruch kabacademy.eu/cz/ , ktorá sa zaoberá autentickou kabalou - vedou o spájaní sa ľudí medzi sebou, ktorá rozkrýva odpoveď na otázku ,,Čo je zmyslom života" a ako to dosiahnuť... Publikuje články a videá s interpretáciou aktuálnych udalostí vo svete prostredníctvom prírodných zákonov. Viac o Vladimírovi nájdete tu vladimirbohm.cz/.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 87
Celková čítanosť: 220771x
Priemerná čítanosť článkov: 2538x

Autor blogu