Založ si blog

Zbaviť sa závislosti na plyne nepomôže

Ako sa zbaviť závislosti na ruskom plyne a ako ho nahradiť? Táto téma zamestnáva politikov v celej Európe. Všetko, čo je ruské, dostalo nálepku zakázané, odmietnuté, odstrihnuté, vzdialené. Stručne povedané – dať jasne najavo, že vojna je neprijateľná.

Na jednej strane je logickým a správnym krokom, že nechceme ekonomicky podporovať krajinu, ktorá vyvolá vojenský konflikt, ale na druhej strane je potrebné si uvedomiť, že trvalé odstrihnutie sa od Ruska alebo ktorejkoľvek inej krajiny na všetkých úrovniach nie je možné.

Každá krajina, národ, štát i človek sú prepojené do jedného globálneho systému vzájomného spojenia a závislosti, medzi všetkým a všetkými. To, čo sa deje v jednej časti našej planéty, na všetkých úrovniach ovplyvní aj zvyšok sveta. Preto každé vymedzenie sa voči iným je vlastne vymedzením voči nám samým.

Mnohí politici žiadajú energetickú nezávislosť od plynu. Navrhujú ho nahradiť fotovoltaikou, tepelnými čerpadlami, jadrovou energiou atď. Bohužiaľ, táto myšlienka je úplne mylná. Vo svete, kde sme navzájom na sebe všetci závislí, sa nemôžeme snažiť byť nezávislí – je to v rozpore s princípom prírody. Preto je akýkoľvek plán energetickej alebo akejkoľvek inej nezávislosti odsúdený na neúspech.

Správna otázka neznie „Ako sa stať nezávislými?“, ale: „Ako byť správne prepojený s inými ľuďmi, štátmi a krajinami?“ Súčasný vojnový konflikt v Európe a príčina všetkých problémov vo svete spočíva v jedinom – v zlých medziľudských vzťahoch.

Nenávisť, využívanie iných ľudí pre vlastný prospech a vlastný sebecký záujem. To všetko sú, žiaľ, základy dnešných medziľudských vzťahov. Za falošnými úsmevmi, podávaním rúk a objatiami sa skrýva ego, ktoré hľadá len svoj vlastný záujem a prospech. Niet divu, že čelíme vojnám a katastrofám na celom svete.

To, čo vložíme do našich medziľudských vzťahov, sa nám následne zhmotní. Príroda nás spojila. Či chceme alebo nie, my, všetci ľudia, sme navzájom závislí. Teraz je na nás, aby sme sa naučili využívať toto prepojenie správnym spôsobom. Namiesto zneužívania pomáhať. Namiesto nenávistných myšlienok sa snažiť budovať láskyplné vzťahy. Jedine toto je skutočná náprava všetkých problémov – vytvoriť tie správne medziľudské vzťahy.

Extrémne horúčavy v Európe – môžu za ne skleníkové plyny?

31.07.2022

Francúzsko na juhozápade hlási až 42,6 stupňa Celzia. Požiar v Španielsku už zničil 25 000 hektárov porastu a ďalší požiar je hlásený aj v nemeckom národnom parku Saské Švajčiarsko. Chorvátska Istria obmedzuje množstvo vody, ktorá je k dispozícii pre turistov a na údržbu verejných priestranstiev. Zoznam účinkov extrémnych horúčav a účet za ne by mohol ešte dlho [...]

Dva milióny za fotografie s pávom

07.02.2022

Túžba byť poriadne vidieť na sociálnych sieťach už nie je len cieľom mladej generácie influencerov, technologických alebo obchodných spoločností, ale aj vlády a jej úradníkov. Čo sa však stane, keď česká vláda zaplatí takmer dva milióny za fotografie ministra s pávom v rámci PR na sociálnych sieťach? Úsmev, ale hlavne zdesenie bežných ľudí a celej politickej [...]

Don’t Look Up! K zemi hľaď! alebo čo máme spoločné s filmom?

19.01.2022

Na čele rebríčka najlepšie hodnotených filmov sa umiestnila katastrofická komédia Don’t Look Up. Hrá v ňom dvojica astronómov, ktorí sa snažia varovať ľudstvo pred veľkým meteoritom, ktorý zasiahne Zem a spôsobí totálnu skazu. Dvojica astronómov prezentuje fakty a informuje médiá, vládu a ľudí na celom svete o zrážke meteoritu so Zemou. Nikto ich však neberie [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Vladimir Böhm

Vladimír je študentom medzinárodnej akadémii Bnei Baruch kabacademy.eu/cz/ , ktorá sa zaoberá autentickou kabalou - vedou o spájaní sa ľudí medzi sebou, ktorá rozkrýva odpoveď na otázku ,,Čo je zmyslom života" a ako to dosiahnuť... Publikuje články a videá s interpretáciou aktuálnych udalostí vo svete prostredníctvom prírodných zákonov. Viac o Vladimírovi nájdete tu vladimirbohm.cz/.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 87
Celková čítanosť: 220785x
Priemerná čítanosť článkov: 2538x

Autor blogu