Založ si blog

Na čo ukazujú útoky vo Viedni?

Panika a strach po útokoch vo Viedni zaskočila celú Európu, najmä na jej židovskú komunitu. Už to nie sú teroristické útoky niekde ďaleko vo svete, ktoré sa nás netýkajú, ale v Európe, teda takmer za dverami každého z nás. Aká je príčina týchto útokov a čo nám ukazujú?

Narastajúci antisemitizmus

Než sa dostaneme k útokom a podstate, zoznámte sa s pojmom a príčinou antisemitizmu. Je to pojem označujúci nenávisť a nepriateľstvo voči židom – predstaviteľom židovského náboženstva, teda etnickej skupine. Jeho eskalácie bola v druhej svetovej vojne, kedy nacistická ideológia viedla ku genocíde Európskych židov.

Útoky vo Viedni

Na prelome októbra prebehli teroristické útoky vo Francúzsku a teraz vo Viedni. Takmer po 75 rokoch od ukončenia druhej svetovej vojny sme svedkami nárastu a eskalácie krízy prejavujúcej sa zvyšujúcou sa nenávisťou voči židovskému národu vo svete a opäť aj v Európe.

Prečo trpia Židia, akú majú znalosť pre celý svet?

Podstata Judaizmu spočíva vo veľmi vzácnej a potrebnej znalosti pre všetky národy sveta – ako dosiahnuť skutočný mier medzi ľuďmi. Židia majú Tóru, čo je návod na to, ako vytvoriť správne medziľudské vzťahy a zjednotiť sa v láske ľudí medzi sebou nad všetkými rozdielmi, ktoré sú medzi nami.

Židia majú nielen túto znalosť, ale hlavne majú byť príkladom jej využitia pre vybudovanie jednoty národa. Ukázať a odovzdať celému ľudstvu, ako spolu v mieri a v láske môžu ľudia žiť. Obsah celej Tóry možno zhrnúť jednou vetou – je to návod v praxi na „Miluj blížneho ako seba samého“.

Bohužiaľ židovskému ľudu sa zatiaľ nepodarilo túto jednotu vybudovať. Preto evolúcia prírody vývojom ľudstva tlačí na Židov, aby túto znalosť použili, vybudovali jednotu a odovzdali príklad všetkým národom sveta.

Kým sa tak nestane, bude vlna antisemitizmu v mnohých podobách narastať a Európa bude opäť centrom, tak ako bola v druhej svetovej vojne. Židia nemusia robiť nič, nikoho presviedčať či učiť, jediné, čo sa po nich chce, je byť príkladom pre ostatné národy v tom, ako sa ľudia môžu zjednotiť a žiť v mieri. Dúfajme, že sa im to podarí a história sa nebude opakovať.

Extrémne horúčavy v Európe – môžu za ne skleníkové plyny?

31.07.2022

Francúzsko na juhozápade hlási až 42,6 stupňa Celzia. Požiar v Španielsku už zničil 25 000 hektárov porastu a ďalší požiar je hlásený aj v nemeckom národnom parku Saské Švajčiarsko. Chorvátska Istria obmedzuje množstvo vody, ktorá je k dispozícii pre turistov a na údržbu verejných priestranstiev. Zoznam účinkov extrémnych horúčav a účet za ne by mohol ešte dlho [...]

Zbaviť sa závislosti na plyne nepomôže

24.07.2022

Ako sa zbaviť závislosti na ruskom plyne a ako ho nahradiť? Táto téma zamestnáva politikov v celej Európe. Všetko, čo je ruské, dostalo nálepku zakázané, odmietnuté, odstrihnuté, vzdialené. Stručne povedané – dať jasne najavo, že vojna je neprijateľná. Na jednej strane je logickým a správnym krokom, že nechceme ekonomicky podporovať krajinu, ktorá vyvolá vojenský [...]

Dva milióny za fotografie s pávom

07.02.2022

Túžba byť poriadne vidieť na sociálnych sieťach už nie je len cieľom mladej generácie influencerov, technologických alebo obchodných spoločností, ale aj vlády a jej úradníkov. Čo sa však stane, keď česká vláda zaplatí takmer dva milióny za fotografie ministra s pávom v rámci PR na sociálnych sieťach? Úsmev, ale hlavne zdesenie bežných ľudí a celej politickej [...]

Vzácny desaťdukát, zbierka Václava Brunu

Zbierka mincí českého zubára vyniesla milióny. Kôň doktora Brunu vyhral trikrát Veľkú Pardubickú

28.04.2024 08:30

Draží sa zbierka mincí českého zubára, významného zberateľa aj chovateľa koní Václava Brunu. Už počas prvého dňa vyniesla milióny eur.

mrož, ryba

Poľský turista dostal vysokú pokutu za to, že sa na Špicbergoch príliš priblížil k mrožovi

28.04.2024 07:24

Turista z Poľska pri návšteve nórskeho arktického súostrovia Špicberky dostal pokutu za to, že sa až veľmi priblížil k mrožovi.

Boroďanka, vojna na Ukrajine

ONLINE: Pokračujú tuhé boje o Očeretine. Ukrajina dúfa, že americká pomoc zvráti situáciu na fronte

28.04.2024 07:15, aktualizované: 08:52

Ukrajina očakáva, že zahraničná vojenská pomoc vrátane munície a zbraní pomôže zvrátiť situáciu na frontoch v Bachmute a Avdijivke aj v iných oblastiach.

Izrael / Vojak / Armáda / Gaza /

Niektorí z rezortu diplomacie USA pochybujú o legálnom použití amerických zbraní Izraelom

28.04.2024 06:25

"Vážne znepokojenie z nedodržiavania" humanitárneho práva počas vojny v Pásme Gazy Izraelom vyjadrili štyri zložky rezortu americkej diplomacie.

Vladimir Böhm

Buduji Místo v srdci pro Pobyty ve tmě a Osobní rozvoj. Aktuálně připravujeme 7 denní bezplatnou výzvou "Tajemství poslední hodiny", aneb jak si nastavit cíle v životě, aby nejen náš den, ale celý život měl smysl. osobnirozvoj.mistovsrdci.cz/v…

Štatistiky blogu

Počet článkov: 87
Celková čítanosť: 220876x
Priemerná čítanosť článkov: 2539x

Autor blogu