Založ si blog

Kde je naša slobodná vôľa?

Čo sme ako ľudstvo ešte nevyskúšali? Mali sme kráľov, cisárov, vládcov, tyranov, premiérov aj prezidentov. Vyskúšali sme komunizmus, kapitalizmus, nacizmus, socializmus, liberalizmus i demokraciu. A čo je výsledkom všetkých týchto pokusov?

Zničená planéta, ekologické katastrofy, finančné a vládne krízy a hladujúci ľudia nielen v rozvojových krajinách. Aj sme pokročili? Áno, ak hovoríme pokrok tomu, že ľudia vo vyspelých krajinách sedia doma zamknutí za dverami s rúškom na ústach, pripojení k internetu a majú strach vyjsť von, potom sme teda pokročili, ale kam?

Pomáhali nám lídri, psychológovia, psychiatri, dokonca sme začali aj meditovať a snažili sa byť duchovní, ale skrátka nič z toho nepomohlo, prečo?

Nemáme kontrolu nad našimi životmi a slepo sa rozvíjame pod tlakom nášho ega. To chce viac a viac pre seba a na úkor ostatných. Dokonca sme si toho aj vedomí, že vývoj nám cez ego ubližuje, ale nemôžeme si pomôcť, neustále pokračujeme v zabehaných koľajach. Všetky pokusy o nápravu ega stroskotali. Ego, teda negatívnu silu v nás egom nepotlačíme. Je to, ako by sme sa pokúšali horiaci benzín hasiť ďalším benzínom.

Máme jedinú šancu, teda slobodnú voľbu obrátiť sa k rozvíjaniu pozitívnej sily. Pozitívna sila sa však nenachádza v nás samotných, nachádza sa v prírode, v systéme okolo nás. Preto príroda dokáže postupne napraviť akékoľvek ekologické katastrofy, ktoré človek spôsobil, späť do pôvodného harmonického a fungujúceho stavu. Ako funguje táto pozitívna sila prírody?

Funguje na princípe prepojenia všetkých jej častí: kamennej, rastlinnej a živočíšnej do jedného harmonického celku, keď každý prvok je zapojený a prospieva tomuto celku, prírode. Tak sa rozvíja pozitívna sila okolo nás.

Naše životy, sociálne väzby a spoločnosť je teraz postavená na negatívnom egoistickom (sebeckom) základe, a preto ľudstvo trpí. Naša slobodná voľba je práve v tom, začať alebo nezačať, vytvárať vzťahy a celú spoločnosť, nie na egoisticky oddeľujúcom princípe, ale na pozitívnych princípoch spojenia, podľa zákonov prírody. Namiesto seba, egoistického záujmu o seba a pre seba, mať záujem o druhých, o prospech ostatných ľudí.

Vo chvíli, keď začneme vytvárať pozitívne vzťahy medzi ľuďmi, dôjde k náprave všetkých súčasných katastrof a utrpenia, ktoré sú dôsledkom nášho vlastného sebeckého správania. V tom je naša slobodná vôľa, ktorú každú sekundu každý z nás robí.

otázka: Můj muž se nezajímá o duchovno. Mám si najít jiného?

01.05.2024

Otázka, kterou jsem dnes dostal od jedné účastnice na pobytu ve tmě, se docela často opakuje a přichází od žen, které jsou určitým způsobem aktivní na duchovní cestě. Objevuje se v různých podobách, ale má stejnou podstatu: „Můj muž se nezajímá o duchovno, ale jen o peníze a materiální věci. Vůbec si nerozumíme a pořád se hádáme. Mám se s ním rozejít a [...]

Extrémne horúčavy v Európe – môžu za ne skleníkové plyny?

31.07.2022

Francúzsko na juhozápade hlási až 42,6 stupňa Celzia. Požiar v Španielsku už zničil 25 000 hektárov porastu a ďalší požiar je hlásený aj v nemeckom národnom parku Saské Švajčiarsko. Chorvátska Istria obmedzuje množstvo vody, ktorá je k dispozícii pre turistov a na údržbu verejných priestranstiev. Zoznam účinkov extrémnych horúčav a účet za ne by mohol ešte dlho [...]

Zbaviť sa závislosti na plyne nepomôže

24.07.2022

Ako sa zbaviť závislosti na ruskom plyne a ako ho nahradiť? Táto téma zamestnáva politikov v celej Európe. Všetko, čo je ruské, dostalo nálepku zakázané, odmietnuté, odstrihnuté, vzdialené. Stručne povedané – dať jasne najavo, že vojna je neprijateľná. Na jednej strane je logickým a správnym krokom, že nechceme ekonomicky podporovať krajinu, ktorá vyvolá vojenský [...]

SR Bratislava polícia UK zásah vyhrážky preverovanie BAX

Riaditeľ o bombových hrozbách: budovu sme vypratali do 10 minút. Podľa bezpečnostného experta je útok “anomália ako hrom”

07.05.2024 21:31

Výpoveď riaditeľa školy v Beckove a predsedu Asociace bezpečná škola z Českej republiky.

čaputová

Čaputová vetovala novelu zákona o múzeách a galériách

07.05.2024 19:28, aktualizované: 19:40

Namieta, že ňou dochádza k zníženiu štandardov transparentnosti a odbornosti pri obsadzovaní funkcií.

France China

Riziko zrážky francúzskych sudov s čínskymi autami. Macron robí záchranára vývozcom koňaku

07.05.2024 18:55

Peking sa dlhší čas vyhráža, že uvalí vysoké clo na dovoz koňaku z Francúzska. Mohol byť šéf Elyzejského paláca spokojný po debate s čínskym lídrom?

Predseda KDH Milan Majerský

Smer sa pri téme zmien pohlavia pridal k progresívnej opozícii, tvrdí šéf KDH

07.05.2024 16:52

Majerský hovorí o „premárnenej šanci zabrzdiť pomýlené ideológie, ktorých obeťami sú najmä zraniteľné dospievajúce deti“.

Vladimir Böhm

Buduji Místo v srdci pro Pobyty ve tmě a Osobní rozvoj. Připravujeme 7denní výzvu zdarma "Jak si nastavit cíle v životě" aby nejen náš den, ale celý život měl smysl. osobnirozvoj.mistovsrdci.cz/v…

Štatistiky blogu

Počet článkov: 88
Celková čítanosť: 221897x
Priemerná čítanosť článkov: 2522x

Autor blogu