Založ si blog

Univerzálny základný príjem všetkým ľuďom – bude Španielsko priekopníkom?

V súvislosti s dôsledkami koronavírusu, Španielska vláda aktuálne zvažuje zavedenie univerzálneho základného príjmu (ďalej len UZP) pre všetkých ľudí. Čo to v praxi znamená?

Každý človek by dostával mesačne od vlády finančnú čiastku, ktorá by mu stačila na pokrytie základných životných potrieb, teda platieb za jedlo, bývanie, energie a zdravotnú starostlivosť. Myšlienka konceptu UZP nie je úplne nová a už bola napríklad testovaná aj vo Fínsku. Je tiež dlhšiu dobu predmetom mnohých diskusií ekonómov aj podnikateľov, či sa môže jednať do budúcnosti o nový koncept ekonomiky.

Utópia alebo nový sociálny model?

V súčasnej dobe sa blíži kríza obrovských rozmerov. Hlavné odvetvia, ktoré boli zasiahnuté Koronavírusovou krízou, spôsobí obrovskú nezamestnanosť a tým výpadok príjmu veľkej časti obyvateľstva každej krajiny. Vlády po celom svete budú musieť hľadať riešenia, ako poskytnúť základné životné potreby pre všetkých ľudí, a preto UZP môže byť vhodným riešením. Lenže, dať ľuďom peniaze len tak by viedlo k ešte väčšej sociálnej kríze, pretože by tým vzala vláda ľuďom túžbu a nutnosť čokoľvek robiť. O tom okrem iného svedčí súčasný sociálny systém založený na dávkach, ktorý nikoho nemotivuje čokoľvek robiť a ľudia radšej využívajú dávky ako sa len dá. To je najhorší možný scenár, kedy ľuďom prichádzajú peniaze bez nutnosti čokoľvek robiť a rásť, ako osobne, tak i profesne.

Riešením je UZP plus povinné vzdelanie

Dať ľuďom peniaze v rámci UZP by malo byť naviazané, podmienené ich účasťou na celkom nových vzdelávacích programoch. Každý človek by mal nastúpiť, denne študovať a potom sa aj aktívne podieľať na budovaní vzdelávacieho systému, ktorý bude učiť ľudí, ako žiť v novej dobe po koronavíruse. Svet a ekonomika bude celkom iná. Zmizne nadprodukcia zbytočných vecí a služieb, čo tvorí viac ako 70% celkovej svetovej produkcie.

Ľudia sa vďaka koronavírusu začnú zaujímať o skutočné hodnoty dôležité pre život, a to všetko prinesie úplne zásadné zmeny pre spoločnosť a na to by mali reagovať naše sociálne a ekonomické systémy. Preto je treba vybudovať úplne nový vzdelávací systém, ktorý bude ľudí učiť skutočné hodnoty dôležité pre život, vychádzajúce zo základného princípu prírody, kedy všetko, čo je v spoločnosti urobené, musí byť jednotlivcom urobené iba v prospech celej spoločnosti, nie v prospech jednotlivca.

Potom má použitie UZP opodstatnenie a šancu na úspech, lebo bude podporovať systém pre vzdelanie a rozvoj ľudí, budovanie novej spoločnosti postavenej na nových základoch vzájomnej zodpovednosti a prepojenie, tak ako je postavená celá príroda, celý systém, v ktorom žijeme.

Extrémne horúčavy v Európe – môžu za ne skleníkové plyny?

31.07.2022

Francúzsko na juhozápade hlási až 42,6 stupňa Celzia. Požiar v Španielsku už zničil 25 000 hektárov porastu a ďalší požiar je hlásený aj v nemeckom národnom parku Saské Švajčiarsko. Chorvátska Istria obmedzuje množstvo vody, ktorá je k dispozícii pre turistov a na údržbu verejných priestranstiev. Zoznam účinkov extrémnych horúčav a účet za ne by mohol ešte dlho [...]

Zbaviť sa závislosti na plyne nepomôže

24.07.2022

Ako sa zbaviť závislosti na ruskom plyne a ako ho nahradiť? Táto téma zamestnáva politikov v celej Európe. Všetko, čo je ruské, dostalo nálepku zakázané, odmietnuté, odstrihnuté, vzdialené. Stručne povedané – dať jasne najavo, že vojna je neprijateľná. Na jednej strane je logickým a správnym krokom, že nechceme ekonomicky podporovať krajinu, ktorá vyvolá vojenský [...]

Dva milióny za fotografie s pávom

07.02.2022

Túžba byť poriadne vidieť na sociálnych sieťach už nie je len cieľom mladej generácie influencerov, technologických alebo obchodných spoločností, ale aj vlády a jej úradníkov. Čo sa však stane, keď česká vláda zaplatí takmer dva milióny za fotografie ministra s pávom v rámci PR na sociálnych sieťach? Úsmev, ale hlavne zdesenie bežných ľudí a celej politickej [...]

munícia, 155

Slovensko sa zbierkou pripojilo k iniciatíve českej vlády na nákup munície pre Ukrajinu

16.04.2024 18:40

Do zbierky sa zapojilo už viac ako dvadsať krajín. Ako pripomenulo občianske združenie Mier Ukrajine, slovenská vláda sa pridať odmietla.

Rusko oteplenie záplavy Orenburg Tomsk rieka

Ruské úrady nariadili evakuáciu záplavami ohrozených lokalít na západe Sibíri

16.04.2024 18:20

Obyvatelia záplavami postihnutých regiónov sa sťažujú na nedostatok pomoci zo strany miestnych i federálnych úradov.

Gruzínsko, protest, ruský zákon

Gruzínsko schválilo návrh sporného zákona o zahraničných agentoch

16.04.2024 18:05

Krajina je zo zákona pobúrená a Západ sa ho obáva, pretože podkopáva šancu Gruzínska na pripojenie sa k EÚ.

Roman Michelko

Výbor pre kultúru odobril návrh na zmenu rozhodovacej právomoci vo Fonde na podporu umenia

16.04.2024 17:58

Finálne rozhodovanie o udelení dotácií FPU má prejsť z odborných hodnotiacich komisií na rozšírenú radu fondu, v ktorej budú mať prevahu nominanti ministerstva kultúry.

Vladimir Böhm

Vladimír je študentom medzinárodnej akadémii Bnei Baruch kabacademy.eu/cz/ , ktorá sa zaoberá autentickou kabalou - vedou o spájaní sa ľudí medzi sebou, ktorá rozkrýva odpoveď na otázku ,,Čo je zmyslom života" a ako to dosiahnuť... Publikuje články a videá s interpretáciou aktuálnych udalostí vo svete prostredníctvom prírodných zákonov. Viac o Vladimírovi nájdete tu vladimirbohm.cz/.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 87
Celková čítanosť: 220444x
Priemerná čítanosť článkov: 2534x

Autor blogu