Založ si blog

Prečo Afganistan odolal Rusku a Amerike

Stiahnutie amerických vojsk a rýchly vzostup Talibanu vyvolalo množstvo špekulácií o plánovanom odovzdaní moci a budúcom vývoji krajiny. Ak sa pozrieme do histórie, ani Rusku sa nepodarilo dobyť Afganistan pod vládou Talibanu.

Nielen v Afganistane, ale z rovnakého dôvodu Američania bez úspechu opustili aj ďalšie vojny vo Vietname, Iraku a Kórei.

Na jednej strane bola vždy moderná ozbrojená armáda podporovaná logistikou, modernou technikou a neustálym zásobovaním a na druhej strane partizáni alebo teroristi s minimálnym vybavením. Ako je teda možné, že namiesto toho, aby zvíťazila silná armáda, zlyhalo Rusko aj Američania?

Boj za svoju krajinu verzus boj za peniaze

Títo mladí, často zle organizovaní a vojensky neporovnateľne horšie vybavení bojovníci – sily Talibanu – majú jednu zásadnú a neprekonateľnú výhodu. Bojujú za svoju krajinu, za svoju vieru. V srdciach týchto bojovníkov horí oheň, aby porazili nepriateľa, ktorý okupuje ich krajinu.

To je to hlavné, čo vojakom, ktorí vstúpili do tejto krajiny, chýbalo. Mali najmodernejšie zbrane a všetko ostatné, ale ich motiváciou boli len peniaze, nie riskovať a nasadzovať životy za cudziu krajinu a ideály iných.

Žiadna vojna nikdy nevyrieši konflikt. Ľudstvo sa o tom presvedčilo už mnohokrát, ale bohužiaľ asi nie natoľko, aby sa z toho poučilo a nevyvolávalo ďalšie vojny.

V blízkej budúcnosti uvidíme, ako vývoj v Afganistane ovplyvní vývoj celého sveta. Ľudstvo sa teraz nachádza v historickom bode zlomu. Buď si uvedomíme, že sme od seba vzájomne závislí a že konflikt alebo vojna v jednej krajine ovplyvní celý svet, alebo sa rozhodneme zjednotiť aj napriek nenávisti, ktorá existuje medzi ľuďmi a národmi. Alebo necháme prevládnuť naše ego a vstúpime do ďalších vojen, ktoré už budú globálne a deštruktívne pre všetky národy sveta.

Extrémne horúčavy v Európe – môžu za ne skleníkové plyny?

31.07.2022

Francúzsko na juhozápade hlási až 42,6 stupňa Celzia. Požiar v Španielsku už zničil 25 000 hektárov porastu a ďalší požiar je hlásený aj v nemeckom národnom parku Saské Švajčiarsko. Chorvátska Istria obmedzuje množstvo vody, ktorá je k dispozícii pre turistov a na údržbu verejných priestranstiev. Zoznam účinkov extrémnych horúčav a účet za ne by mohol ešte dlho [...]

Zbaviť sa závislosti na plyne nepomôže

24.07.2022

Ako sa zbaviť závislosti na ruskom plyne a ako ho nahradiť? Táto téma zamestnáva politikov v celej Európe. Všetko, čo je ruské, dostalo nálepku zakázané, odmietnuté, odstrihnuté, vzdialené. Stručne povedané – dať jasne najavo, že vojna je neprijateľná. Na jednej strane je logickým a správnym krokom, že nechceme ekonomicky podporovať krajinu, ktorá vyvolá vojenský [...]

Dva milióny za fotografie s pávom

07.02.2022

Túžba byť poriadne vidieť na sociálnych sieťach už nie je len cieľom mladej generácie influencerov, technologických alebo obchodných spoločností, ale aj vlády a jej úradníkov. Čo sa však stane, keď česká vláda zaplatí takmer dva milióny za fotografie ministra s pávom v rámci PR na sociálnych sieťach? Úsmev, ale hlavne zdesenie bežných ľudí a celej politickej [...]

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

chrípka. pacient, lekár, prehliadka

V Bratislavskom kraji sa počas tohto roka vyskytol čierny kašeľ v 50 prípadoch

18.04.2024 19:25

Najvyššia vekovo-špecifická chorobnosť bola zistená vo vekovej skupine 15- až 19-ročných osôb.

Vladimir Böhm

Vladimír je študentom medzinárodnej akadémii Bnei Baruch kabacademy.eu/cz/ , ktorá sa zaoberá autentickou kabalou - vedou o spájaní sa ľudí medzi sebou, ktorá rozkrýva odpoveď na otázku ,,Čo je zmyslom života" a ako to dosiahnuť... Publikuje články a videá s interpretáciou aktuálnych udalostí vo svete prostredníctvom prírodných zákonov. Viac o Vladimírovi nájdete tu vladimirbohm.cz/.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 87
Celková čítanosť: 220529x
Priemerná čítanosť článkov: 2535x

Autor blogu