Založ si blog

Kto môže zastaviť rast spotrebiteľských cien a infláciu?

Spotrebiteľské ceny, nielen v západnej Európe, dosahujú historické maximá. Odborníci obviňujú koronavírus a poukazujú na jeho dôsledky ako na tzv. „zápchu“ v dodávateľských reťazcoch. Tie roztáčajú pomyselné koleso vyššieho dopytu, nedostatku komodít na trhu a z neho vyplývajúceho rastu cien.

Máme príležitosť pochopiť nutnosť zmeny

Známe príslovie, že trh určuje dopyt, je nepochybne pravdivé. Kto však stojí za slovom trh? Sme to my – vy aj ja, skrátka my všetci – kto svojím správaním určuje, čo sa bude diať. Vďaka koronavírusu sme dostali skvelú príležitosť na to, aby sme prehodnotili, čo je pre nás dôležité, čo nás teší a uspokojuje.

Naše hodnoty sú bohužiaľ postavené predovšetkým na materiálnom základe. Produkujeme nadbytok a neustále chceme viac a viac. Nestačí mať rok starý telefón, ale chceme najnovší model; rovnako je to s oblečením, autom a podobne. Neustále hľadáme dočasné uspokojenie v nových veciach.

Tento model hľadania pôžitkov je hnacou silou nákupného šialenstva a prináša zisky len obchodníkom a majiteľom podnikov, ktorí neustále produkujú nové a nové výrobky. Vydali sme sa na cestu chamtivosti a súťaživosti, ktorá vedie do slepej uličky, na konci ktorej nenájdeme šťastie, ale zničenú prírodu a nešťastných ľudí.

Ako začať žiť skutočný život

V okamihu, keď pochopíme, že k svojmu plnohodnotnému životu potrebujeme na hmotnej úrovni len to najnutnejšie, môžeme sa začať sústreďovať na skutočné duchovné pôžitky, v ktorých nájdeme neobmedzené šťastie. Teda na vytváranie rodinných, spoločenských a komunitných väzieb.

Nefungujúce dodávateľské reťazce a naše stratené šťastie nenapraví optimalizácia opatrení zo strany vlády, ale náš prístup, ktorým sa zbavíme zbytočností a namiesto zamerania sa na šťastie zo spotreby nájdeme šťastie v budovaní ohľaduplných medziľudských vzťahov.

Extrémne horúčavy v Európe – môžu za ne skleníkové plyny?

31.07.2022

Francúzsko na juhozápade hlási až 42,6 stupňa Celzia. Požiar v Španielsku už zničil 25 000 hektárov porastu a ďalší požiar je hlásený aj v nemeckom národnom parku Saské Švajčiarsko. Chorvátska Istria obmedzuje množstvo vody, ktorá je k dispozícii pre turistov a na údržbu verejných priestranstiev. Zoznam účinkov extrémnych horúčav a účet za ne by mohol ešte dlho [...]

Zbaviť sa závislosti na plyne nepomôže

24.07.2022

Ako sa zbaviť závislosti na ruskom plyne a ako ho nahradiť? Táto téma zamestnáva politikov v celej Európe. Všetko, čo je ruské, dostalo nálepku zakázané, odmietnuté, odstrihnuté, vzdialené. Stručne povedané – dať jasne najavo, že vojna je neprijateľná. Na jednej strane je logickým a správnym krokom, že nechceme ekonomicky podporovať krajinu, ktorá vyvolá vojenský [...]

Dva milióny za fotografie s pávom

07.02.2022

Túžba byť poriadne vidieť na sociálnych sieťach už nie je len cieľom mladej generácie influencerov, technologických alebo obchodných spoločností, ale aj vlády a jej úradníkov. Čo sa však stane, keď česká vláda zaplatí takmer dva milióny za fotografie ministra s pávom v rámci PR na sociálnych sieťach? Úsmev, ale hlavne zdesenie bežných ľudí a celej politickej [...]

Podvod

Fanúšikovia hokeja, pozor. Neznámy páchateľ ponúka na internetovom portáli falošné lístky na MS

16.04.2024 15:11

Vystupuje pod rôznymi menami, s rôznymi telefónnymi číslami a uvádza odlišné bankové účty, na ktoré žiada zaslať peniaze.

Russia Ukraine War

Chýbali rakety, zničili elektráreň. Zelenskyj sa hnevá, že Ukrajine chýba ochrana, akú dostal Izrael

16.04.2024 15:07

Volodymyr Zelenskyj sa sťažuje, že Izraelu pomohli spojenci ochrániť vzdušný priestor pred útokom Iránu, ale od neba nad Ukrajinou dávajú ruky preč.

Filip Kuffa

Výbor neprijal uznesenie k preletu vrtuľníka s Kuffom nad národným parkom

16.04.2024 14:57

Kuffa mal helikoptérou letieť bez povolenia ponad najprísnejšie chránené územia Malej Fatry, čím sa mali ohroziť napríklad hniezdiace vzácne vtáky.

ČR SR politika premiér Fico návšteva prvá

Prieskum: Za urovnanie vzťahov s Českom je 70 percent Slovákov

16.04.2024 14:15

Opačný názor má 17 percent populácie.

Vladimir Böhm

Vladimír je študentom medzinárodnej akadémii Bnei Baruch kabacademy.eu/cz/ , ktorá sa zaoberá autentickou kabalou - vedou o spájaní sa ľudí medzi sebou, ktorá rozkrýva odpoveď na otázku ,,Čo je zmyslom života" a ako to dosiahnuť... Publikuje články a videá s interpretáciou aktuálnych udalostí vo svete prostredníctvom prírodných zákonov. Viac o Vladimírovi nájdete tu vladimirbohm.cz/.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 87
Celková čítanosť: 220434x
Priemerná čítanosť článkov: 2534x

Autor blogu