Založ si blog

Prečo Afganistan odolal Rusku a Amerike

Stiahnutie amerických vojsk a rýchly vzostup Talibanu vyvolalo množstvo špekulácií o plánovanom odovzdaní moci a budúcom vývoji krajiny. Ak sa pozrieme do histórie, ani Rusku sa nepodarilo dobyť Afganistan pod vládou Talibanu.

Nielen v Afganistane, ale z rovnakého dôvodu Američania bez úspechu opustili aj ďalšie vojny vo Vietname, Iraku a Kórei.

Na jednej strane bola vždy moderná ozbrojená armáda podporovaná logistikou, modernou technikou a neustálym zásobovaním a na druhej strane partizáni alebo teroristi s minimálnym vybavením. Ako je teda možné, že namiesto toho, aby zvíťazila silná armáda, zlyhalo Rusko aj Američania?

Boj za svoju krajinu verzus boj za peniaze

Títo mladí, často zle organizovaní a vojensky neporovnateľne horšie vybavení bojovníci – sily Talibanu – majú jednu zásadnú a neprekonateľnú výhodu. Bojujú za svoju krajinu, za svoju vieru. V srdciach týchto bojovníkov horí oheň, aby porazili nepriateľa, ktorý okupuje ich krajinu.

To je to hlavné, čo vojakom, ktorí vstúpili do tejto krajiny, chýbalo. Mali najmodernejšie zbrane a všetko ostatné, ale ich motiváciou boli len peniaze, nie riskovať a nasadzovať životy za cudziu krajinu a ideály iných.

Žiadna vojna nikdy nevyrieši konflikt. Ľudstvo sa o tom presvedčilo už mnohokrát, ale bohužiaľ asi nie natoľko, aby sa z toho poučilo a nevyvolávalo ďalšie vojny.

V blízkej budúcnosti uvidíme, ako vývoj v Afganistane ovplyvní vývoj celého sveta. Ľudstvo sa teraz nachádza v historickom bode zlomu. Buď si uvedomíme, že sme od seba vzájomne závislí a že konflikt alebo vojna v jednej krajine ovplyvní celý svet, alebo sa rozhodneme zjednotiť aj napriek nenávisti, ktorá existuje medzi ľuďmi a národmi. Alebo necháme prevládnuť naše ego a vstúpime do ďalších vojen, ktoré už budú globálne a deštruktívne pre všetky národy sveta.

otázka: Můj muž se nezajímá o duchovno. Mám si najít jiného?

01.05.2024

Otázka, kterou jsem dnes dostal od jedné účastnice na pobytu ve tmě, se docela často opakuje a přichází od žen, které jsou určitým způsobem aktivní na duchovní cestě. Objevuje se v různých podobách, ale má stejnou podstatu: „Můj muž se nezajímá o duchovno, ale jen o peníze a materiální věci. Vůbec si nerozumíme a pořád se hádáme. Mám se s ním rozejít a [...]

Extrémne horúčavy v Európe – môžu za ne skleníkové plyny?

31.07.2022

Francúzsko na juhozápade hlási až 42,6 stupňa Celzia. Požiar v Španielsku už zničil 25 000 hektárov porastu a ďalší požiar je hlásený aj v nemeckom národnom parku Saské Švajčiarsko. Chorvátska Istria obmedzuje množstvo vody, ktorá je k dispozícii pre turistov a na údržbu verejných priestranstiev. Zoznam účinkov extrémnych horúčav a účet za ne by mohol ešte dlho [...]

Zbaviť sa závislosti na plyne nepomôže

24.07.2022

Ako sa zbaviť závislosti na ruskom plyne a ako ho nahradiť? Táto téma zamestnáva politikov v celej Európe. Všetko, čo je ruské, dostalo nálepku zakázané, odmietnuté, odstrihnuté, vzdialené. Stručne povedané – dať jasne najavo, že vojna je neprijateľná. Na jednej strane je logickým a správnym krokom, že nechceme ekonomicky podporovať krajinu, ktorá vyvolá vojenský [...]

Libanon, Ursula von der Leyenová, Najib Mikati, Nikos Christodoulides

EÚ poskytne Libanonu jednu miliardu eur, Leyenová chce riešiť problémy s migráciou

02.05.2024 11:44

V Libanone tiež žije približne 210 000 palestínskych a 1,5 milióna sýrskych utečencov. To vyvoláva obavy, že regionálna nestabilita by mohla spustiť utečeneckú vlnu smerujúcu do Európy práve cez Cyprus.

Gruzínsko, protest, ruský zákon

Protesty, hádky aj bitky: Gruzínsky parlament podporil kontroverzný zákon o zahraničných agentoch

02.05.2024 11:22

Opozičný zákonodarca Beqa Liluašvili počas stredajšieho rokovania naživo vysielal z rokovacej sály parlamentu. Na videu vidno, ako poslanci kričia a fyzicky sa navzájom konfrontujú.

Milan Olekšák

Taraba odvolal riaditeľa Správy NP Slovenský kras Milana Olekšáka

02.05.2024 10:52

Podľa medializovaných informácií Olekšák odmietol prepúšťať zamestnancov. Tarabovi odkázal, aby začal šetriť znížením počtu štátnych tajomníkov.

Čína, Záplavy, Povodne, Lejaky, záchranári na člne

Počet obetí nešťastia v Číne, kde sa po silných dažďoch prepadla diaľnica, stúpol na 48

02.05.2024 10:39

Čínska štátna televízia CCTV podľa agentúry AFP uviedla, že kolaps bol "prírodnou katastrofou", ku ktorej došlo "pod vplyvom vytrvalého silného dažďa".

Vladimir Böhm

Buduji Místo v srdci pro Pobyty ve tmě a Osobní rozvoj. Připravujeme 7denní výzvu zdarma "Jak si nastavit cíle v životě" aby nejen náš den, ale celý život měl smysl. osobnirozvoj.mistovsrdci.cz/v…

Štatistiky blogu

Počet článkov: 88
Celková čítanosť: 221685x
Priemerná čítanosť článkov: 2519x

Autor blogu