Založ si blog

Kto môže zastaviť rast spotrebiteľských cien a infláciu?

Spotrebiteľské ceny, nielen v západnej Európe, dosahujú historické maximá. Odborníci obviňujú koronavírus a poukazujú na jeho dôsledky ako na tzv. „zápchu“ v dodávateľských reťazcoch. Tie roztáčajú pomyselné koleso vyššieho dopytu, nedostatku komodít na trhu a z neho vyplývajúceho rastu cien.

Máme príležitosť pochopiť nutnosť zmeny

Známe príslovie, že trh určuje dopyt, je nepochybne pravdivé. Kto však stojí za slovom trh? Sme to my – vy aj ja, skrátka my všetci – kto svojím správaním určuje, čo sa bude diať. Vďaka koronavírusu sme dostali skvelú príležitosť na to, aby sme prehodnotili, čo je pre nás dôležité, čo nás teší a uspokojuje.

Naše hodnoty sú bohužiaľ postavené predovšetkým na materiálnom základe. Produkujeme nadbytok a neustále chceme viac a viac. Nestačí mať rok starý telefón, ale chceme najnovší model; rovnako je to s oblečením, autom a podobne. Neustále hľadáme dočasné uspokojenie v nových veciach.

Tento model hľadania pôžitkov je hnacou silou nákupného šialenstva a prináša zisky len obchodníkom a majiteľom podnikov, ktorí neustále produkujú nové a nové výrobky. Vydali sme sa na cestu chamtivosti a súťaživosti, ktorá vedie do slepej uličky, na konci ktorej nenájdeme šťastie, ale zničenú prírodu a nešťastných ľudí.

Ako začať žiť skutočný život

V okamihu, keď pochopíme, že k svojmu plnohodnotnému životu potrebujeme na hmotnej úrovni len to najnutnejšie, môžeme sa začať sústreďovať na skutočné duchovné pôžitky, v ktorých nájdeme neobmedzené šťastie. Teda na vytváranie rodinných, spoločenských a komunitných väzieb.

Nefungujúce dodávateľské reťazce a naše stratené šťastie nenapraví optimalizácia opatrení zo strany vlády, ale náš prístup, ktorým sa zbavíme zbytočností a namiesto zamerania sa na šťastie zo spotreby nájdeme šťastie v budovaní ohľaduplných medziľudských vzťahov.

Extrémne horúčavy v Európe – môžu za ne skleníkové plyny?

31.07.2022

Francúzsko na juhozápade hlási až 42,6 stupňa Celzia. Požiar v Španielsku už zničil 25 000 hektárov porastu a ďalší požiar je hlásený aj v nemeckom národnom parku Saské Švajčiarsko. Chorvátska Istria obmedzuje množstvo vody, ktorá je k dispozícii pre turistov a na údržbu verejných priestranstiev. Zoznam účinkov extrémnych horúčav a účet za ne by mohol ešte dlho [...]

Zbaviť sa závislosti na plyne nepomôže

24.07.2022

Ako sa zbaviť závislosti na ruskom plyne a ako ho nahradiť? Táto téma zamestnáva politikov v celej Európe. Všetko, čo je ruské, dostalo nálepku zakázané, odmietnuté, odstrihnuté, vzdialené. Stručne povedané – dať jasne najavo, že vojna je neprijateľná. Na jednej strane je logickým a správnym krokom, že nechceme ekonomicky podporovať krajinu, ktorá vyvolá vojenský [...]

Dva milióny za fotografie s pávom

07.02.2022

Túžba byť poriadne vidieť na sociálnych sieťach už nie je len cieľom mladej generácie influencerov, technologických alebo obchodných spoločností, ale aj vlády a jej úradníkov. Čo sa však stane, keď česká vláda zaplatí takmer dva milióny za fotografie ministra s pávom v rámci PR na sociálnych sieťach? Úsmev, ale hlavne zdesenie bežných ľudí a celej politickej [...]

SR Bratislava CHZJD skládka Vrakuňa monitoring BAX

Exminister kritizuje zastavenie sanácie skládky vo Vrakuni, Taraba avizuje riešenie

29.04.2024 21:17

Do podzemných vôd unikajú najmä pesticídy a herbicídy. Spustenie sanačných prác sa očakávalo v roku 2018.

teplomer, horúčavy, pes

Pred týždňom sneh a mráz. Leto dorazilo aj na sever Slovenska

29.04.2024 20:17

Ešte v nedeľu letnú teplotu zaznamenali len v Mužli neďaleko Štúrova.

Fico, Blaha

Iniciatíva Munícia pre Ukrajinu vyzvala Fica, aby zdvojnásobil vyzbieranú sumu

29.04.2024 19:36

Zároveň premiéra vyzvali, aby sa jasne vyjadril a prehodnotil svoj postoj k českej iniciatíve.

Filip Kuffa

Demokrati namietajú účasť Gregora Kuffu na rokovaniach, jeho brat hovorí o výmysloch

29.04.2024 18:56

Ako príklad uviedla mimoparlamentná strana rokovanie k návštevnému poriadku Tatranského národného parku.

Vladimir Böhm

Buduji Místo v srdci pro Pobyty ve tmě a Osobní rozvoj. Aktuálně připravujeme 7 denní bezplatnou výzvou "Tajemství poslední hodiny", aneb jak si nastavit cíle v životě, aby nejen náš den, ale celý život měl smysl. osobnirozvoj.mistovsrdci.cz/v…

Štatistiky blogu

Počet článkov: 87
Celková čítanosť: 220947x
Priemerná čítanosť článkov: 2540x

Autor blogu