Založ si blog

Požiare v Austrálii, kde je skutočná príčina?

Aktuálne požiare v Austrálii zachvátili už približne päť miliónov hektárov pôdy, čo je oblasť väčšia než Slovensko. Zatiaľ čo celý svet sleduje horiace lesy a marný boj hasičských záchranných týmov, poďme sa pozrieť na širšiu príčinu nielen tejto veľkej prírodnej katastrofy.

Horiaca Austrália, pustošiaci hurikán Durian, zemetrasenie v Peru, extrémne suchá v Europe, to je len malý úlomok najväčších prírodných katastrof z posledných mesiacov. Musíme si uvedomiť, že príroda je živý organizmus, na ktorom sme úplne závislí. Je naším domovom a my s ňou musíme žít v harmonickom vzťahu a pristupovať k nej s rešpektom. Je ako naša matka, jež nás porodila, a nieje možné, aby sme sa k nej chovali inak než k našej vlastnej matke, teda s rešpektom sa o ňu starali po celou dobu nášho života.

Pokiaľ by sme videli vzájomnú prepojenosť celej prírody a všetkých ľudí na svete, potom by sme chápali, aké obrovské škody páchame svojím chovaním k prírode, a tým i nám samotným. Ľudstvo nabralo kolízny smer medzi sebou a prírodou pred mnohými rokmi a teraz sme už jen svedkovia, ako nás príroda pomocou katastrof negatívne koriguje, aby sme zmenili naše chovanie k nej a medzi ľuďmi navzájom.

Všetky aktivity vedúce k záchrane planéty vo forme fyzickej nápravy súčasného stavu nebudú mať úspech, pokiaľ sa nebudeme zabývať skutočnou príčinou katastrof. Môžeme vysadzovať lesy, čistiť more, zachraňovať veľryby, ale postupne zistíme, že tieto činnosti skrátka nikam nevedú. Všetko sa bude len zhoršovať. Samozrejme, je lepšie sa snažiť pomáhať než škodiť či byť ľahostajný, ale ekologické katastrofy tým neodvrátime. Skutočná príčina je inde.

Príroda na nás tlačí, aby sme napravili medziľudské vzťahy a pozdvihli sa nad nenávisť, ktorá sa v súčasnej dobe medzi ľuďmi šíri. To je skutočná náprava, to je dôvod, prečo nás príroda pomocou katastrof podnecuje k zmene postojov, chovania.

Čo sa stane, keď začneme pracovať na napravení vzťahov medzi ľuďmi? Akýkoľvek pozitívny krok vedúci k náprave medziľudských vzťahov sa hneď premietne do celého systému prírody. Kedykoľvek vytvoríme pozitívne spojenie s druhým človekom alebo sa pozdvihneme nad nenávisť a rozdiely, ktoré sú medzi nami, ihneď pozitívne ovplyvníme prírodu a jej spätný vzťah k nám.

Ekologické a prírodné katastrofy sa vďaka napraveným vzťahom medzi ľuďmi môžu stať minulosťou. Alebo je tiež druhá možnosť, pokiaľ sa naše medziľudské vzťahy zhoršia, katastrofy budú ešte horšie a rozsiahlejšie. Človek svojimi vzťahmi priamo úmerne ovplyvňuje prírodu, nech už vedome či nevedome, každopádne výber je na nás.

otázka: Můj muž se nezajímá o duchovno. Mám si najít jiného?

01.05.2024

Otázka, kterou jsem dnes dostal od jedné účastnice na pobytu ve tmě, se docela často opakuje a přichází od žen, které jsou určitým způsobem aktivní na duchovní cestě. Objevuje se v různých podobách, ale má stejnou podstatu: „Můj muž se nezajímá o duchovno, ale jen o peníze a materiální věci. Vůbec si nerozumíme a pořád se hádáme. Mám se s ním rozejít a [...]

Extrémne horúčavy v Európe – môžu za ne skleníkové plyny?

31.07.2022

Francúzsko na juhozápade hlási až 42,6 stupňa Celzia. Požiar v Španielsku už zničil 25 000 hektárov porastu a ďalší požiar je hlásený aj v nemeckom národnom parku Saské Švajčiarsko. Chorvátska Istria obmedzuje množstvo vody, ktorá je k dispozícii pre turistov a na údržbu verejných priestranstiev. Zoznam účinkov extrémnych horúčav a účet za ne by mohol ešte dlho [...]

Zbaviť sa závislosti na plyne nepomôže

24.07.2022

Ako sa zbaviť závislosti na ruskom plyne a ako ho nahradiť? Táto téma zamestnáva politikov v celej Európe. Všetko, čo je ruské, dostalo nálepku zakázané, odmietnuté, odstrihnuté, vzdialené. Stručne povedané – dať jasne najavo, že vojna je neprijateľná. Na jednej strane je logickým a správnym krokom, že nechceme ekonomicky podporovať krajinu, ktorá vyvolá vojenský [...]

EÚ / Eurovoľby /

Koľko zarábajú europoslanci? Pôsobenie v EP im prináša tisíce eur aj po odchode do penzie. Aké sú ich právomoci?

03.05.2024 11:49

Europoslanci zastupujú v Bruseli asi 450 miliónov občanov EÚ.

Izrael Gaza vojaci

Bola potvrdená ďalšia vražda rukojemníka v Gaze. Turecko obnoví obchod s Izraelom až v prípade mieru

03.05.2024 11:20

Turecko vo štvrtok zastavilo všetok vývoz a dovoz do a z Izraela s odvolaním sa na "zhoršujúcu sa humanitárnu tragédiu" na palestínskych územiach.

Polícia prehľadáva súdy, bomba

Na bratislavských školách nahlásili bombu. Polícia evakuuje študentov, niektoré rušia vyučovanie

03.05.2024 10:35, aktualizované: 11:32

Výhražný e-mail obdržali vo viacerých školách aj v bratislavskom Starom Meste.

Praha / Policie CZ /

Do českého gymnázia násilne vtrhol neznámy muž, polícia evakuovala študentov

03.05.2024 10:20

Polícia neskôr na Twitteri (X) uviedla, že zadržala podozrivého.

Vladimir Böhm

Buduji Místo v srdci pro Pobyty ve tmě a Osobní rozvoj. Připravujeme 7denní výzvu zdarma "Jak si nastavit cíle v životě" aby nejen náš den, ale celý život měl smysl. osobnirozvoj.mistovsrdci.cz/v…

Štatistiky blogu

Počet článkov: 88
Celková čítanosť: 221751x
Priemerná čítanosť článkov: 2520x

Autor blogu