Založ si blog

Univerzálny základný príjem všetkým ľuďom – bude Španielsko priekopníkom?

V súvislosti s dôsledkami koronavírusu, Španielska vláda aktuálne zvažuje zavedenie univerzálneho základného príjmu (ďalej len UZP) pre všetkých ľudí. Čo to v praxi znamená?

Každý človek by dostával mesačne od vlády finančnú čiastku, ktorá by mu stačila na pokrytie základných životných potrieb, teda platieb za jedlo, bývanie, energie a zdravotnú starostlivosť. Myšlienka konceptu UZP nie je úplne nová a už bola napríklad testovaná aj vo Fínsku. Je tiež dlhšiu dobu predmetom mnohých diskusií ekonómov aj podnikateľov, či sa môže jednať do budúcnosti o nový koncept ekonomiky.

Utópia alebo nový sociálny model?

V súčasnej dobe sa blíži kríza obrovských rozmerov. Hlavné odvetvia, ktoré boli zasiahnuté Koronavírusovou krízou, spôsobí obrovskú nezamestnanosť a tým výpadok príjmu veľkej časti obyvateľstva každej krajiny. Vlády po celom svete budú musieť hľadať riešenia, ako poskytnúť základné životné potreby pre všetkých ľudí, a preto UZP môže byť vhodným riešením. Lenže, dať ľuďom peniaze len tak by viedlo k ešte väčšej sociálnej kríze, pretože by tým vzala vláda ľuďom túžbu a nutnosť čokoľvek robiť. O tom okrem iného svedčí súčasný sociálny systém založený na dávkach, ktorý nikoho nemotivuje čokoľvek robiť a ľudia radšej využívajú dávky ako sa len dá. To je najhorší možný scenár, kedy ľuďom prichádzajú peniaze bez nutnosti čokoľvek robiť a rásť, ako osobne, tak i profesne.

Riešením je UZP plus povinné vzdelanie

Dať ľuďom peniaze v rámci UZP by malo byť naviazané, podmienené ich účasťou na celkom nových vzdelávacích programoch. Každý človek by mal nastúpiť, denne študovať a potom sa aj aktívne podieľať na budovaní vzdelávacieho systému, ktorý bude učiť ľudí, ako žiť v novej dobe po koronavíruse. Svet a ekonomika bude celkom iná. Zmizne nadprodukcia zbytočných vecí a služieb, čo tvorí viac ako 70% celkovej svetovej produkcie.

Ľudia sa vďaka koronavírusu začnú zaujímať o skutočné hodnoty dôležité pre život, a to všetko prinesie úplne zásadné zmeny pre spoločnosť a na to by mali reagovať naše sociálne a ekonomické systémy. Preto je treba vybudovať úplne nový vzdelávací systém, ktorý bude ľudí učiť skutočné hodnoty dôležité pre život, vychádzajúce zo základného princípu prírody, kedy všetko, čo je v spoločnosti urobené, musí byť jednotlivcom urobené iba v prospech celej spoločnosti, nie v prospech jednotlivca.

Potom má použitie UZP opodstatnenie a šancu na úspech, lebo bude podporovať systém pre vzdelanie a rozvoj ľudí, budovanie novej spoločnosti postavenej na nových základoch vzájomnej zodpovednosti a prepojenie, tak ako je postavená celá príroda, celý systém, v ktorom žijeme.

Extrémne horúčavy v Európe – môžu za ne skleníkové plyny?

31.07.2022

Francúzsko na juhozápade hlási až 42,6 stupňa Celzia. Požiar v Španielsku už zničil 25 000 hektárov porastu a ďalší požiar je hlásený aj v nemeckom národnom parku Saské Švajčiarsko. Chorvátska Istria obmedzuje množstvo vody, ktorá je k dispozícii pre turistov a na údržbu verejných priestranstiev. Zoznam účinkov extrémnych horúčav a účet za ne by mohol ešte dlho [...]

Zbaviť sa závislosti na plyne nepomôže

24.07.2022

Ako sa zbaviť závislosti na ruskom plyne a ako ho nahradiť? Táto téma zamestnáva politikov v celej Európe. Všetko, čo je ruské, dostalo nálepku zakázané, odmietnuté, odstrihnuté, vzdialené. Stručne povedané – dať jasne najavo, že vojna je neprijateľná. Na jednej strane je logickým a správnym krokom, že nechceme ekonomicky podporovať krajinu, ktorá vyvolá vojenský [...]

Dva milióny za fotografie s pávom

07.02.2022

Túžba byť poriadne vidieť na sociálnych sieťach už nie je len cieľom mladej generácie influencerov, technologických alebo obchodných spoločností, ale aj vlády a jej úradníkov. Čo sa však stane, keď česká vláda zaplatí takmer dva milióny za fotografie ministra s pávom v rámci PR na sociálnych sieťach? Úsmev, ale hlavne zdesenie bežných ľudí a celej politickej [...]

teplomer, horúčavy, pes

Pred týždňom sneh a mráz. Leto dorazilo aj na sever Slovenska

29.04.2024 20:17

Ešte v nedeľu letnú teplotu zaznamenali len v Mužli neďaleko Štúrova.

Fico, Blaha

Iniciatíva Munícia pre Ukrajinu vyzvala Fica, aby zdvojnásobil vyzbieranú sumu

29.04.2024 19:36

Zároveň premiéra vyzvali, aby sa jasne vyjadril a prehodnotil svoj postoj k českej iniciatíve.

Filip Kuffa

Demokrati namietajú účasť Gregora Kuffu na rokovaniach, jeho brat hovorí o výmysloch

29.04.2024 18:56

Ako príklad uviedla mimoparlamentná strana rokovanie k návštevnému poriadku Tatranského národného parku.

2024-04-26 slnko v sieti 007 foto zdenko hanout

Šéf Rady RTVS označil galavečer Slnko v sieti za politický míting opozície

29.04.2024 18:16

Igor Gallo pripomenul, že RTVS ako vysielateľ galavečera nesie v zmysle platnej legislatívy objektívnu zodpovednosť za obsah priameho prenosu.

Vladimir Böhm

Buduji Místo v srdci pro Pobyty ve tmě a Osobní rozvoj. Aktuálně připravujeme 7 denní bezplatnou výzvou "Tajemství poslední hodiny", aneb jak si nastavit cíle v životě, aby nejen náš den, ale celý život měl smysl. osobnirozvoj.mistovsrdci.cz/v…

Štatistiky blogu

Počet článkov: 87
Celková čítanosť: 220945x
Priemerná čítanosť článkov: 2540x

Autor blogu